Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007

η οικονομική πολιτική της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου

Τι λέει:
Σχολικό βιβλίο, αφήγηση (σελ. 108)
Υπό τις συνθήκες αυτές η Ελλάδα θα αποφύγει ενσυνείδητα -μόνη κατά την περίοδο αυτή μεταξύ των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης- τον ασφυκτικό οικονομικό και, κατ' επέκταση, πολιτικό εναγκαλισμό της χιτλερικής Γερμανίας.

Τι δε λέει:

1. Για τις οικονομικές σχέσεις με τη Γερμανία: το ελληνογερμανικό κλήριγκ που εφοδίασε τη Γερμανία με σιδηρομετάλλευμα απαραίτητο για την πολεμική προετοιμασία της. (Λιναρδάτος)

2. Την περίοδο 1930-1938 η γερμανική οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά. Το 1938 η Γερμανία αγόρασε το 40% των ελληνικών καπνών. (Φοίβος Οικονομίδης, Ιστορικά, 3 Αυγούστου 2000)

3. Έχουμε τη «γερμανοποίηση» της Ελλάδας σε επίπεδο καθεστώτος και εξαιτίας των εμπορικών συναλλαγών. Οι εξαγωγές της χώρας στη Γερμανία ήταν 3 ½ φορές περισσότερες απ’ ότι στη Αγγλία και οι εισαγωγές διπλάσιες. Η Αγγλία βέβαια παραμένει κυριότερη πιστώτρια της χώρας και προτιμά τη διείσδυση με τη μορφή εταιριών. (Ιστορία Ελληνικού Έθνους, ΙΕ, σελ. 398) Ενδιαφέρον για τις «οικονομικές» δραστηριότητες του καθεστώτος έχει και η κρυφή ενίσχυση του καθεστώτος του Φράνκο με γερμανικά αεροπλάνα που συναρμολογούνται στο καλυκοποιείο του Μποδοσάκη. (Ιστορία Ελληνικού Έθνους, ΙΕ, σελ. 399)

4. Για τα οικονομικά σκάνδαλα. Παράδειγμα το δάνειο από τη χιτλερική Γερμανία που οδήγησε στην παραίτηση του πρώτου υπουργού οικονομικών του Μεταξά, Κ. Ζαβιτσιάνου επειδή έκανε σχετικές δηλώσεις. Παράδειγμα δεύτερο ο «Έρανος υπέρ Αεροπορίας», φράση συνώνυμη με την κατάχρηση δημόσιου χρήματος, χρήματα που συγκεντρώθηκαν για την αγορά αεροσκαφών βρέθηκαν στα θυλάκια στελεχών και φίλων του Μεταξά. (Βουρνάς).

Συμπέρασμα: Μάλλον επιχειρείται μονόπλευρη παρουσίαση και εξωραϊσμός του Μεταξά και της δικτατορίας του. Η ιστορία ξαναγράφεται επιλεκτικά για να υπηρετήσει νέες σκοπιμότητες. Το βιβλίο θα μπορούσε να είναι συνοπτικότερο και πληρέστερο.

Μπορείτε να βρείτε το σχολικό βιβλίο στο site του παιδαγωγικού ινστιτούτου. http://www.pi-schools.gr/lessons/history/

4 σχόλια:

www.katagelies.gr/katagelies/ είπε...

Ειναι συνεχής η προσπάθεια διαστρεβλωσης των ιστορικών γεγονότων ανεξαρτήτου καθεστώτος η δημοκρατιας, πάντα υπηρχε υπάρχει και θα υπάρχει. Μόνη αντίσταση δυστυχώς είναι η χρήση πολλαπλών πηγών και η διασταύρωση των γεγονότων

Χριστίνα είπε...

Το πρόβλημα μεγεθύνεται όταν η διαστρέβλωση αυτή αφορά σχολικό βιβλίο και γενικότερα τη μαθησιακή διαδικασία ("ήταν στραβό το κλίμα, το' φαγε κι ο γάιδαρος"). Κι όπως όλοι γνωρίζουμε, οι μαθητές δεν τρέχουν και με τα τέσσερα για να διασταυρώσουν πηγές...

Ανώνυμος είπε...

να μας πει ο ξερολας ο αρθρογραφος(εκτος κι αν σηκωθει απο τον ταφο, ο ψευτης Βουρνας), τι αποτελεσμα ειχαν οι ερευνες του κρατους σχετικα με τον ερανο της αεροποριας. αν δηλαδη εγιναν ατασθαλιες, η οχι...

ιστορία είπε...

Παράδειγμα τρίτο και χρονικά πρώτο.

Το Δεκέμβρη του 1926 ο Μεταξάς συμμετέχοντας στην οικουμενική κυβέρνηση Ζαΐμη ελέγχει το Υπουργείο Συγκοινωνιών και συνάπτει συμφωνίες για μεγάλα δημόσια έργα.

Το Δεκέμβριο του 1927 γράφει στο ημερολόγιό του "Έφτιασα το καινούργιο σπίτι".

Η αμφισβητούμενη ανιδιοτέλειά του και ο σχετικός σάλος τελειώνει το 1931 όταν σχετική επιτροπή του κράτους αναιρεί τις κατηγορίες. Προφανώς όλοι δεχόμαστε την αντικειμενικότητα της σχετικής επιτροπής...